top of page

Relatie/(echt)scheiding

Veel mensen die hun relatie of huwelijk verbreken, kiezen voor mediation omdat ze weten dat ze elkaar weer tegen zullen komen. Zeker als er in een relatie kinderen zijn is dat onherroepelijk het geval: je bent de rest van je leven via de kinderen verbonden. Dan kun je maar beter zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Mediation is daarvoor een goede manier.

 

Bij een scheiding, is het zaak dat er in goed overleg nieuwe spelregels worden gemaakt. Dat kun je maar beter goed doen, want een slecht geregelde scheiding kan nog jaren negatief doorwerken. Een mediator helpt je de schade te beperken zodat je snel je weg kunt vinden in je nieuwe leven. Een leven met andere afspraken, waarover je het met elkaar eens bent geworden. Over de omgang met de kinderen, de verdeling van het geld, eventuele alimentatie, en opgebouwde pensioenen.

 

Een scheidingsmediation neemt allerlei factoren in overweging. Is de relatie een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevend? Is het huwelijk op basis van ‘gemeenschap van goederen’ of ‘op huwelijkse voorwaarden’? Zijn er kinderen tot 21 jaar bij betrokken? Zijn kinderen uit een vorig huwelijk? Is het een in Nederland voltrokken huwelijk, of zijn er andere nationaliteiten of rechtsgebieden bij betrokken? De antwoorden bepalen de manier waarop de mediator de bemiddeling aanpakt. Eerst behandelt de mediator de echtscheidingsmelding en bespreekt het tijdelijk regelen van praktische zaken als huisvesting, doorbetaling van belangrijke kosten, en de verdeling van de zorg en het onderkomen van de kinderen.

 

Dan komen de vijf grote thema’s van een echtscheiding aan de orde:

 

Ouderschapsplan,

(Kinder)Alimentatie,

Vermogensdeling,

Pensioenverrekening,

Scheidingsconvenant.

bottom of page